Column

‘De waarde van uw BV levert u straks netto minder op’

Heeft u nu een BV? Vanaf 2020 is die minder waard!!
Deze december versie geen eindejaarstips, maar een blik vooruit. Na Prinsjesdag is de politiek op fiscaal gebied druk geweest met veranderingen en verandering van veranderingen. Ik zal u kort meenemen een stukje terug in de tijd. Kent u het verhaal van het hoofdkantoor van Unilever? Die kwam niet! Hierdoor moest Rutte bakzeil halen en ging de afschaffing van de dividendbelasting niet door.

Heel erg jammer, maar wat maakt dat voor u en mij uit, kijkend naar uw eigen vennootschap? Helemaal niets. Dividendbelasting is een voorheffing, u betaalt in de inkomstenbelasting aanmerkelijk belang heffing (hierna AB heffing), daaraan verandert niets. Wat wel gaat veranderen is het tarief van de AB heffing. Dit tarief is nu nog 25%. Vanaf 2020 wordt het tarief 26,25% en in 2021 26,9%. Uw huidig saldo aan overige reserve in uw vennootschap wordt hierdoor minder waard!

Wat krijgt u daarvoor terug? Zoals het plan nu is gaat het vennootschapsbelasting tarief naar beneden. In 2021 15% (is nu 20%) in de 1e schijf en naar 20,25% (is nu 25%) in de 2e. Bij winsten tot € 200.000 wordt de belastingdruk van winst van de vennootschap t/m het uitkeren naar privé (als dividend) 37,86% in plaats van nu 40%. Toch een voordeeltje.

Bovenstaande lijkt leuk, maar u heeft over uw huidige saldo aan overige reserve het hoge tarief vennootschapsbelasting betaald. Hierover betaald u straks het hogere tarief AB heffing! De waarde van uw BV levert u straks netto minder op. Het is verstandig in 2019 te kijken of u hier iets mee wilt doen, zeker als bij u sprake is van een excessieve lening.

Excessieve leningen
Excessief lenen van de BV is niet voor de eigen woning maar dat zijn opnamen in rekening-courant of lening die in privé besteed zijn en hierover is nog geen belasting betaald. Het is een vordering van de BV op u. De Belastingdienst heeft de belasting over deze opnamen graag eerder op haar rekening staan. Daarom wordt alles boven de € 500.000 als opname gezien. Heeft u zo’n schuld aan de BV bekijk dan vóór de stijging van de AB tarieven of afwikkelen tot de mogelijkheden behoort. Tot 2022 heeft u de tijd het saldo onder de € 500.000 te krijgen.

Kortom in 2019 staat ons, naast de Brexit, nog wat te wachten qua fiscale veranderingen. Mogelijk dat details van bovenstaande nog wijzigen bij het aannemen van de wet- en regelgeving. Maar dat het gaat veranderen dat staat vast.

Ik wens u veel wijsheid toe, op naar een mooi en ondernemend 2019 in goede gezondheid.

Rolf Verschure, vennoot bij Lekx Kok & Geerofs accountants